Nowa nadzieja dla pacjentów z suchym AMD
Skorzystaj z promocji: umów się na bezpłatną wizytę kwalifikacyjną do terapii fotobiomodulacyjnej i zyskaj rabat 500 zł na pełen cykl zabiegów. Nie czekaj, zadbaj o swój wzrok już dziś.
Pogorszenie widzenia jest problemem globalnym, dotykającym ludzi pod każdą szerokością geograficzną. Zadbanie o odpowiednią higienę i regenerację zmęczonych oczu ważne jest szczególnie teraz, w dobie rozwoju techniki, która na pracujących i uczących się dorosłych i dzieciach wymusiła spędzanie długich godzin przed ekranem komputera.
Niestety nadmierna ekspozycja na niebieskie światło i skupianie wzroku w jednym punkcie bardzo obciąża delikatny narząd wzroku, powodując zaczerwienienie, zmęczenie, a w konsekwencji pogorszenie widzenia.
Jak więc możemy zadbać o nasze oczy? Okazuje się, że oprócz dobrze dobranych okularów korekcyjnych, soczewek kontaktowych i przyjaznego oświetlenia, ważne jest także to, co jemy i są na to dowody!
Przypuszczenia naukowców potwierdziły kilkanaście lat temu badania kliniczne nad schorzeniami oka związanymi z wiekiem AREDS i AREDS 2 przeprowadzone w kilkunastu klinikach przez rząd federalny Stanów Zjednoczonych. Były one przełomowe i potwierdziły korzystny wpływ suplementacji witaminy C,E, beta-karotenu, cynku i miedzi u pacjentów z zaawansowaną postacią AMD ( zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem).
Dieta dobra dla oczu powinna więc być odpowiednio zbilansowana, bogata w warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe. W menu powinny znaleźć się jaja, ryby i chude mięso, naukowcy zdecydowanie rekomendują unikanie cukrów, fast-foodów oraz ograniczenie spożycia soli i tłuszczów zwierzęcych, które w nadmiernych ilościach są przyczyną wysokiego cholesterolu, nadwagi i otyłości. A pamiętajmy, że zdrowe serce i układ krążenia przekłada się także na sprawne i zdrowe oczy.
Nasz talerz powinien być przede wszystkim kolorowy, a konkretnie: pomarańczowy. Marchewka, dynia, morele i pomidory zawierają witaminę A, silny antyoksydant, który pełni ważną rolę w nawilżaniu oczu i poprawia jakość łez u pacjentów z zespołem suchego oka. Ma spore znaczenie dla funkcjonowania fotoreceptorów siatkówki, dlatego niedobór witaminy A może powodować kurzą ślepotę czyli słabe widzenie w warunkach nieodpowiedniego oświetlenia.
Z kolei wzbogacając dietę o pietruszkę, cytrusy, paprykę i porzeczki dostarczamy organizmowi dużą dawkę przeciwutleniającej witaminy C, która wspomaga tworzenie kolagenu w rogówce i utrzymanie integralności naczyń krwionośnych w siatkówce oka, co może wspomagać profilaktykę zaćmy. Niedobór witaminy C w diecie może doprowadzić do powstania wylewów podspojówkowych.
Witamina E natomiast zwalcza infekcje i zmniejsza ryzyko AMD ( ang. Age-related Macular Degeneration), czyli związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki, które jest przewlekłą i postępującą chorobą oczu prowadząca do ciężkiego uszkodzenia wzroku. Źródłem witaminy E są migdały, pestki dyni, nasiona słonecznika i oleje roślinne.
Komponując pełnowartościowy jadłospis nie zapominajmy o cynku, ważnym minerale, który możemy znaleźć w maku, zbożach, orzechach i ostrygach. Naukowcy twierdzą, ze cynk chroni przed szkodliwym działaniem światła i utrzymuje zdrowie siatkówki. Niezbędne w zdrowej diecie są działające przeciwzapalnie kwasy omega-3, których źródłem są tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, tuńczyk, śledzie, sardynki i makrele. Siatkówkę chroni także luteina i zeaksantyna, dwa główne karotenoidy reprezentowane na talerzu przez kolor zielony, a więc jarmuż, szpinak, pietruszkę, groszek. Zmniejszają stres oksydacyjny, pochłaniają krótkofalowe światło niebieskie i promieniowanie UV.